O Janie Nowaku

Drodzy Państwo! - Jestem osobą niepełnosprawną. Dawno temu uległem wypadkowi, w którym doznałem złamania kręgosłupa szyjnego. Tragedia moja stała się w bardzo młodym wieku. Młody chłopak pełen nadziei i marzeń na życie, z głową pełną planów, w jednej sekundzie zawaliło się całe życie. Młodemu chłopcu nagle legły w gruzach marzenia, plany oraz nadzieja. Nad całym moim życiem zawisły ciemne, bardzo ciemne chmury.

Przez dziesiątki lat mojej ”drogi przez wzgórza niedoli” zmagałem się z okrutną tragedią, własnymi słabościami oraz wielką znieczulicą ludzką. Życia uczyłem się na łóżku oraz inwalidzkim wózku. Wierzę, że dziesiątki lat tragedii pomogą szczerze i otwarcie działać w obronie innych poszkodowanych przez różne zdarzenia losowe. Ja wiem najlepiej co to jest ból, cierpienie, samotność, bezradność fizyczna oraz lęk przed jutrem. Przez dziesięciolecia leczyłem się - jeżdżąc po różnych klinikach neurochirurgii, ośrodkach rehabilitacyjnych mając w sercu nadzieję, że moje życie ulegnie poprawie. Ale tak się nie stało. Nadal jestem sparaliżowany mimo, że upłynęło 41 lat mojej tragedii.

Drodzy Państwo! Moje życie nie koncentrowało się tylko na czterech ścianach pokoju szpitalnego...

Wiele jeździłem po naszym pięknym kraju. Byłem w Warszawie, w Krakowie, Katowicach. W Katowicach mam wspaniałego Przyjaciela, który w życiu zawsze podawał i podaje pomocną dłoń. Człowiek o życzliwym sercu. Poznałem wielu polityków, z którymi miałem możliwość rozmawiać. Kilku z nich podało pomocną dłoń. Mógłbym wiele o sobie napisać, ale nie to jest ważne, ważne jest to co wspólnie chcemy zrobić by poprawiać nasz los w tym trudnym czasie, w którym obecnie żyjemy. Walczmy o normalne życie, uśmiech i szczęście!

Dzisiaj żyję spokojnie, bez żadnych kompleksów. Nauczyłem się patrzeć na świat realnie zauważając jego uroki jak również bolesne problemy.

W zwariowanym świecie pędzącym niczym lokomotywa bez maszynisty - każde kalectwo, choroba, starość – jest czymś okrutnym, ponieważ ludzie pędzą na oślep w zarabianiu pieniędzy niszcząc po drodze zdrowe ludzkie odruchy stając się nieczuli na ludzką tragedię. A przecież tak niewiele potrzeba by podać drugiemu człowiekowi pomocną dłoń okazując serce. Na naszej pięknej ziemi powstają potężne koncerny, ludzie zbijają ogromne fortuny, które powinny przyczynić się do zwalczania ubóstwa, chorób, ludzkiej niedoli, a zamiast pomocy niszczą po drodze wszystko, nawet ludzkie uczucia. Szkoda, że w tej pogoni za fortuną człowiek upadł tak nisko. W świecie czarnych barw jest za mało błękitu, on zawsze powinien być w naszych sercach. Przez wiele lat działałem w Fundacji „Serce na dłoni” jako wiceprezes zarządu. Ale przyszedł czas na samodzielne, większe wyzwania, dlatego założyłem swoją Fundację.

Fundacja „SEKWOJA” Jana Nowaka przyjęła nazwę od drzewa potężnie dostojnego - wiecznie zielonego – jakim jest SEKWOJA! Ta energia płynąca z tego drzewa na zawsze powinna zamieszkać w naszych sercach, a wtedy będziemy mieli siłę dawać odpór przeciwnościom losu!

Pozdrawiam serdecznie Państwa i proszę - pomagajmy sobie wzajemnie.

Z poważaniem Prezes Fundacji „SEKWOJA” Jan Nowak